Alles van Rotterdam –                 Alles van Arie van der Krogt
30 mei 2012 – 20:32 | Reacties uitgeschakeld voor Alles van Rotterdam – Alles van Arie van der Krogt

Alles van Rotterdam – Alles van Arie van der Krogt is een verzamel-cd, met alle Rotterdamse liedjes die ik schreef. Afkomstig van de twee eerdere cd’s Opgerolde Mouwen en Zouwe de Touwe het Houwe. Aangevuld …

Read the full story »
Arie Zingt

liedjes over Rotterdam en ander moois

Arie Vertaalt Gedichten

uit diverse talen in nieuwe poëzie

Arie Vertaalt Shakespeare

alle 154 sonnetten

Arie Timmert a/d Weg

met optredens, cd’s, boeken, filmpjes, enz

Home » Arie Timmert a/d Weg

Recensie Atlas Kralingen van Piet Kaptein

Submitted by on 23 november 2012 – 11:16No Comment

Hier een eerste recensie van Atlas Kralingen, die Piet Kaptein plaatste op zijn drie tv-kranten en die hij uitsprak op zijn drie radiostations met een bereik van zo’n 700.000 lezers en luisteraars in o.a. Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Barendrecht, Spijkenisse en Alblasserwaard.

Het naar vorm oogstrelende en naar inhoud verheffende album voerde mij terug in de tijd. Niet dat toen geluk heel gewoon was, maar toch… Ik heb het over het 112 grote bladzijden tellende  ‘Atlas Kralingen’  van Arie van der Krogt en uitgeverij Thoth met de ondertitel ‘2,5 km² geschiedenis’. Op de voorwikkel ziet u een kaart van Jan Stampioen en Johan Vingboom uit 1660 en op het achterplaat een foto van strandbad aan Kralingse Plas op mooie zomerdag uit jaren vijftig.

*

Ik haast mij te zeggen dat het onderhavige werk veel meer is dan een verzameling kaarten. Het reikt ons ook aan prenten, portretten, plattegronden, tekeningen, foto’s die een ode brengen aan de wijk waar vlakbij mijn wieg stond. Van der Krogt begeleidt die historisch getinte illustraties met toegankelijke teksten die negen eeuwen bestrijken. Het gaat om De opkomst van Kralingen, De tijd van de turf, Corruptie en genootschappen, Weer zelfstandig, De lucht in, Brand!, Het begin van nu.

*

Mijn jonge jaren mocht ik doorbrengen in Kralingseveer aan de oever van de Nieuwe Maas. De naam van de sinds 1941 tot Rotterdam behorende wijk herinnert aan het overzetveer van Kralingen naar IJsselmonde. Over de ’s Gravenweg, die al in de 11e  eeuw deel uitmaakte van een waterkering tussen Gouda en Vlaardingen, fietste ik vijf jaar achtereen de acht  kilometer  naar de HBS aan het Henegouwerplein. Dus deels via de rustieke route die zo oud is als de weg naar Kralingen.

*

Kralingen was voor mij een bekend oord, want ik liep daar ook kwitanties voor de zaak van mijn vader en bezocht de Koningin Wilhelmina Kweekschool aan de Binnenrotte. Ik dacht dus wat ins en outs van die wijk veel eigen te zijn,  maar ‘Atlas Kralingen’ leerde mij veel bij. Mijn eigen persoonlijk verleden kreeg meer glans en diepgang door dit wonderbaarlijk mooie boek. Lukraak bied ik u scènes uit mijn tienerjaren aan, die door Van der Krogt voorzien worden van kennis.

*

Zo was ik een paar maanden verliefd op klasgenote Emmy van ’t Hof die halverwege de Hoflaan woonde. Nu weet ik dat een ambachtsheer van Cralingen Slot Honingen bouwde op een strategisch gelegen hoge plek aan de rivier. Het stevige bouwwerk was vanaf de Oudedijk te bereiken via een lange oprijlaan: de Hoflaan. Zo dronk ik met schoolkompaan Andries Alderliesten uit de Waterloostraat een kom soep in herberg In Den Rustwat. Nu weet ik dat die uit 1597 stamt.

*

Tijdens het lopen met kwitanties voor het weekblad De IJssel- en Lekstreek stapte ik op een hoek van de Vlietlaan bij sigarenboer Bep van Kl;averen binnen, die als The Dutch Windmill in 1928 Olympisch Goud vedergewicht behaalde. Nu zie ik in ‘Atlas Kralingen’ een beauty van een tekening van H. Spetter. Met bijschrift ‘Gezicht op de Vlietlaan vanuit het noorden (Jaffa). In het midden van de laan de noodwinkels uit het gebombardeerde gebied’. Met de Koninginnekerk die in 1972 gesloopt werd.

*

Met ook de stellingkorenmolen  De Noord uit 1711 die de oorlog overleefd had maar in de zomer van 1954 alsnog door brand verwoest werd. Overigens: vlakbij de plek waar eens die kerk met de twee koperen fronttorens was, staat nu een bronzen standbeeld van Bep van Klaveren. Onder het kopje Het Bombardement lees ik over Petronella Elisabeth Herfst – Braam, die van 1841 tot 1948 het levenslicht zag en omdat ze de oudste levende inwoner was, spreekwoordelijk werd als Opoe Herfst.

*

‘ De Tweede Wereldoorlog bestaat uit duizenden verhalen van leed, angst, heldendom en verraad. Zo is er het verhaal van Opoe Herfst die aan de Libanonweg woonde. Zij werd een heldin toen ze op haar honderdste verjaardag in 1942 gewoontegetrouw de burgemeester op bezoek kreeg, de NSB- burgemeester Müller. Op zijn onschuldige vraag wat ze nog het liefst zou willen in haar leven, antwoordde zij dat ze Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana nog wel wilde ontmoeten. Rood van woede vertrok de burgemeester. Opoe Herfst ging ondanks haar hoge leeftijd nog altijd zelf boodschappen doen in de stad. De RET stopte op de hoek van de Vlietlaan en de Oudedijk bij de speciale Opoe Herfst tramhalte. Een tijd lang was ze de oudste Nederlander en werd ze jaarlijks toegezongen voor haar huis.’ In de Lusthofstraat kochten wij bij Jan Nekeman onze eerste televisietoestel, aan de Voorschoterlaan kreeg ik bijles Boekhouden van de heer Bakker.

*

Aan de Kralingse Plaslaan woonde onze tante Jans als dienstbode bij familie Piena, op de Kralingse Plas zeilde en schaatste ik met studiegenoot Henk van Schaardenburgh, op de Park- Rozenburgschool haalde Jansje Benard, die later mijn echtgenote zou worden met roem het diploma M.U.L.O., vanaf het Toepad blikten wij naar de Joodse begraafplaats en naar het plein  Marinierskazerne, op het  perron van het Maasstation bij het Oostplein stapte ik met ouders in de trein.  In de Jeruzalemstraat kocht ik een gouden ring, in het Kralingse Bos speelden wij verstoppertje, aan de Kralingseweg bezorgde ik vrijdags vlees voor slager Schinkel, aan het eind van de oorlog viel er witte brood uit de hemel boven Kralingen. Het boek vertelt de context.  Een leidmotief  in ‘Atlas Kralingen’ is verandering. Kijkend naar de vele kaarten,  waarmee Van der Krogt zijn album siert, constateer ik dat die goed uit de verf gekomen is. Kortom: een lust voor het oog dit kostelijke boek. Waarover ik een volgende keer nog meer te melden heb!

Comments are closed.