Hieronder een paar liedjes die ik de afgelopen jaren schreef en zong. 

Vleugels

De zin waarmee je leeft, geeft mijn hele leven zin. Deze zin schreef ik toen ik jaren geleden de 154 sonnetten van Shakespeare vertaalde. Als je daaraan zit te schaven, zijn er altijd mooie vondsten die uiteindelijke niet de vertaling halen. Die 'krullen van Shakespeare'  gebruikte ik dan voor mijn liedjes. Zoals deze - lees of beluister maar eens Sonnet 18 (zie 'GEDICHTEN' op deze website) 

Zoeterwou

Nostalgisch liedje over mijn geboortedorp Zoeterwoude

op de wijs van Mien Hogelaand van Ede Staal.

Met foto's uit de Beeldbank van Stichting Oud Zoeterwoude.

 

 

Natte T

Een couplet uit het lied Natte T dat ik speciaal schreef voor het Natte T festival dat regelmatig in Rotterdam wordt gehouden. Zie voor data: De Agenda 

Deze opname is gemaakt tijdens Vers in Kantine Walhalla op 30 januari 2020. 

Een echte Rotterdammer

Mijn lofdicht op Rotterdam over het heimwee-gevoel dat mensen tot Rotterdammer maakt. Iedereen verlangt terug naar de stad van vroeger die er niet meer is, of naar het land waar men niet meer woont. Zeshonderdduizend Rotterdammers zijn verbonden door heimwee.

Afscheid

Rotterdam is de stad van het afscheid nemen. Vele mensen stonden aan de Wilhelminapier om hun verwanten uit te zwaaien. De tekst schreef ik op de wijs van een beroemde Portugese fado 'Sem razão' van Amália Rodrigues. De tweede stem is van Iris van der Lee en Loek van Gent bespeelt de accordeon. De beelden zijn van filmbedrijf Matroesjka.

De Zwaan

Toen de Erasmusbrug werd ingevaren op 13 April 1995 zong ik een lied over de totstandkoming van de brug, die in de volksmond De Zwaan werd genoemd. In het lied komen verschillende personen langs die een rol hebben gespeeld: de stedenbouwkundige Riek Bakker, de bedenker van de brug, de Rotterdamse burgemeester Bram Peper en de wethouder van financiën Joop Linthorst. In het laatste couplet horen we ook nog het kritische gemeenteraadslid Jaap van de Scheur (1926-2002). 

 

De Aanval

Een lied over de aanval op Rotterdam tijdens de dagen van 10 tot 14 mei 1940 op de melodie van 'Hors-saison' van Francis Cabrel.  Deze versie met aangepaste tekst zong ik op 29 april 2015 tijdens de opening van de tentoonstelling De Aanval in de Onderzeebootloods op het RDM terrein. Daarbij werd ik ondersteund door Rozemond Zigterman op viool en  Andreas Suntrop op gitaar.

So wrong for me

Fado Overschie

Hier een nummer van Cory Chisel  met tweede stem van Iris van der Lee tijdens de voorstelling Motherland op 26 maart 2017 op het ss Rotterdam. 

Dit lied zong ik op 19 april 2015 tijdens een voorstelling uit de serie 'De fado waart door de stad" van de Rotterdamse zangeres Magda Mendes.
Het is een ode aan de wijk Overschie, waarbij ik werd begeleid door Magda en door Ward Veenstra op gitaar. En door een zaal vol Overschieënaren.

Pilgrims Lied (American Tune)

Aan de Lee

Een lied over landverhuizers op de melodie van American Tune van Paul Simon c.q. Johann Sebastian Bach. Je hoort mij zingen en het orgelspel is van Iris van der Lee. We vertolkten het  tijdens onze voorstelling Motherland op 13 november 2016 en 26 maart 2017 op het ss Rotterdam.

Hier een geluidsopname van het liedje Aan de Lee, over mijn opa uit Warmond.